Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Гласът на гражданите трябва да се чува и не трябва да забравяме, че отговорността за решенията е на народните представители и на политическите сили, каза председателят на парламента Михаил Миков на среща с млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион
20/09/2013

Гласът на гражданите трябва да се чува и не трябва да забравяме, че отговорността за решенията е на народните представители и на политическите сили, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с млади лидери, които са в България за участие в Международна програма за младежи от Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Председателят на парламента изрази мнение, че доверието в институциите е проблем не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Той запозна младите хора с това, което Народното събрание прави, за да върне доверието в институцията – широко участие на гражданския сектор в работата на комисиите, пряко излъчване на заседанията им в интернет и създаване на специална парламентарна комисия за работа с гражданското общество.

Той обясни на младите лидери, че предстои засилване на надзора и отчетността на независимите регулатори, чийто състав и членове се избират от парламента. Получава се парадоксът на модерната демокрация – имаме много силен контрол върху изпълнителната власт и върху широк кръг от дейности, а органите, които се избират от парламента, попадат извън регулация и контрол, обясни Михаил Миков. Той бе категоричен, че Народното събрание е мястото, където властите да си взаимодействат, включително и по надзора на определени сектори. Ако гражданите виждат, че има народни представители, които поставят важни проблеми като високите сметки за ток, тогава ще се увеличи и тяхното доверие.

Михаил Миков пожела успех на младите лидери в политическото им бъдеще и ги предупреди, че критичният поглед на гражданите неизменно ще бъде част от тяхното професионално ежедневие.

Анди Кристеа от Румънската социалдемократическа партия прояви интерес към инициативите на българския парламент за влизането на България в Шенген. Председателят на парламента съобщи, че предстои създаване на съвместна група между българския и румънския парламент, а председател от българска страна ще бъде председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Целта на съвместната група ще бъде създаването на ниво на политически натиск за Шенген, както и да се покаже още едно ниво на сътрудничество между парламентите, поясни Михаил Миков.

Програмата се провежда за шеста поредна година. Тази година гостуват представители от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина.

Целта на програмата е те да се запознаят с българския опит, свързан с членството на страната ни в Европейския съюз, с европейската интеграция и политиката на съседство, с европейската политика пред Западните Балкани и политиката за Източно партньорство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини