Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков по повод 22 септември: Независимостта означава сила, но силата се ражда в единството и в единението
22/09/2013

Сложният свят на трудности, изпитания и предизвикателства, в който живеем, налага нови измерения на независимостта, заяви в изявление по повод 22 септември председателят на Народното събрание Михаил Миков. В деня на официалния празник председателят на парламента бе гост на тържествата във Велико Търново по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта. Според Михаил Миков достойнството, способността да вярваш в себе си, да отстояваш себе си в света, като в същото време уважаваш и си партнираш с другите, трябва да са в центъра на нашите размисли. В изявлението си председателят на Народното събрание посочва, че да си независим през 21 век означава да отстояваш собствения си интерес, но да позволяваш това и на другите. Да имаш съзнанието, че една България няма как да е независима, ако е разделена. Че независимост означава сила, но силата се ражда в единството, в единението.

Да си независима държава отдавна не значи да си се оградил от съседите си и от света, не означава да си глух за мнението на другия, а тъкмо напротив, посочва председателят на Народното събрание. Според него независимостта в един свят на мигновена комуникация и на необозрим достъп до информация е преди всичко осъзнаването на взаимозависимостта на всички държави и народи,  осъзнаването на огромната мрежа от търговски, културни, политически, екологични връзки, които ни свързват всички на нашето земно кълбо.

По думите на Михаил Миков да си независим днес означава да имаш ясното съзнание, че населението на България вече не е затворено в границите на държавата, а че голяма част от него работи и живее в чужбина и че обща е отговорността да правим така, че тези наши сънародници да не бъдат дистанцирани, отчуждени и безразлични, а да имат мотивацията и желанието да участват в българския живот.

В заключение председателят на Народното събрание посочва, че денят на Независимостта е празник на способността ни да бъдат следвани и развивани богатите ни вековни традиции, безценните ни възрожденски идеали, както и че независимостта е воля и желание заедно да творим собствената си история!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини