Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изпълнителният директор на „Топлофикация София” Стоян Цветанов представи пред Комисията по енергетика информация за икономическото и техническо състояние на дружеството и за готовността му за новия отоплителен сезон
25/09/2013

С информация за икономическото и техническо състояние на „Топлофикация София” и за готовността на дружеството за новия отоплителен сезон запозна народните представители от Комисията по енергетика изпълнителният директор на „Топлофикация София” Стоян Цветанов.

"Топлофикация София" е готова за зимния сезон, големите ремонти вече са приключили. Завършени са всички ремонти в централите, с изключение на някои по-дребни, които няма да попречат на започване на отоплителния сезон, информира Стоян Цветанов.

Вече втора година успяваме да излезем на положителен финансов резултат, отчете изпълнителният директор на „Топлофикация София”. Той информира депутатите, че топлофикационното дружество само изгражда абонатни станции в специален цех, за да може да присъединява нови клиенти и за последните години абонатите на дружеството са се увеличили с над 30 000. Към момента ние вече имаме към 435 000 клиенти, уточни Стоян Цветанов.

Общо 586 млн. лв. са задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", като дългосрочните задължения на дружеството към газовия доставчик са 243 761 000 лв., а краткосрочните - 342 834 000 лв., се посочва в доклада на изпълнителния директор на „Топлофикация София”.

Абонатите на дружеството без задължения или с до две сметки за плащане са едва 1,05 процента от клиентите на дружеството, отчитат от „Топлофикация – София”. Над 10 процента от клиентите са с от 2 до 6 просрочени задължения, а 5,59 процента от клиентите са с от 6 до 11 задължения. Абонатите със задължения от 1 до 2 години са 21,6 процента, такива със задължения от 2 до 3 години - 13,9 процента. Със задължения над 3 години са 47,5 процента от клиентите на столичната топлофикация. Най-големият длъжник на Топлофикация е СУ "Св. Климент Охридски" със задължения от 2,2 млн лв., следват ВМА с 1,6 млн лв., и Столичен автотранспорт – с 1,262 млн. лв. задължения.

През миналата година са заведени 27 000 съдебни дела срещу клиенти на "Топлофикация София" заради просрочени задължения, съобщи Стоян Цветанов. Около 20 млн. лв. са събрани по съдебен ред през миналата година, а ефектът от колцентъра е около 10 млн. лв. и то само за няколко месеца, добави той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини