Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Предложеният проект за Изборен кодекс е добра основа за изработване на съвременен кодекс, е становището на Обществения съвет към временната комисия за нов Изборен кодекс
26/09/2013

Предложеният проект за Изборен кодекс е добра основа за изработване на съвременен кодекс, е становището на Обществения съвет към Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. На заседанието на комисията на 26 септември 2013 г. пред народните представители беше представена позицията по проекта на Обществения съвет и препоръките на неговите членове.

Заместник-председателят на Обществения съвет Владимир Брезоев информира депутатите от комисията, че членовете на съвета препоръчват да се направят промени в проекта, с които да се предвиди възможност за създаване на изборен район в чужбина и на изборни секции в чужбина. Те настояват да се създаде изборен регистър, в който гражданите да могат да променят настоящия си адрес, както и да се въведат задължителни преференции при гласуването.

Общественият съвет предлага в парламента да се инициира дискусия за промени в Конституцията, свързани с изборния процес.

Председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова подчерта, че изразените становища на членове на Обществения съвет са полезни и интересни. Експертите от комисията ще се постараят тези от тях, които могат да бъдат отразени в Изборния кодекс, да намерят систематичното си място като варианти на текстовете в проекта, добави тя. Предложения, които са на ръба на Конституцията или откровено противоречат на нея, няма да бъдат включвани в проекта на Изборен кодекс. Ясно е, че във времевите рамки, които сме си поставили за приемането му, даже и да имаше някакво съгласие в парламента за промени в основния закон, това няма как да се случи, заяви Мая Манолова. Тя изрази надежда, че на следващото заседание комисията ще има готовност да започне обсъждането на проекта за нов Изборен кодекс.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини