Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри академичната година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”
30/09/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители участваха в тържественото откриване на академичната 2013/2014 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Михаил Миков поздрави студентите, преподавателите и ръководството на висшето училище с началото на новата учебна година. Той посочи, че освен 50-годишния юбилей на Великотърновския университет, през 2013 г. България, Европа и светът отбелязват и 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, които са патрон на висшето училище. По думите му знанието и буквите, оставени от Солунските братя, са част от онова, заради което първокурсниците прекрачват днес прага на едно от най-престижните учебни заведения в България.

„Убеден съм, че вие идвате тук с една огромна емоция - емоцията на докосването до времето, и желание да получите знания”, обърна се председателят на парламента към студентите. „В епохата на всеобщия достъп, на плоския свят книгите, библиотеките и традиционното университетско знание, като че ли губят значение, но това, скъпи първокурсници, далеч не е така”, подчерта Михаил Миков. Той отбеляза, че освен знания в университета студентите ще намерят приятели за цял живот и допълни, че международната дейност на Великотърновския университет отваря големите врати на обмена на идеи, на приятелство със съседни и по-далечни държави.

След произнасянето на студентската клетва, написана от драматурга и поет Радко Радков, Михаил Миков символично даде началото на новата академична година.

Ректорът на университета проф. дпн Пламен Легкоступ подари на председателя на парламента пластика на Светите братя Кирил и Методий. Михаил Миков връчи на проф. Легкоступ почетен плакет на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини