Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, участва в Интерпарламентарната конференция по въпросите на Общата външна политика и политика за сигурност
05/04/2014
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, участва в Интерпарламентарната конференция по въпросите на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана в рамките на Гръцкото председателство. Форумът се проведе на 3 и 4 април 2014 г., в Атина.

На предварителна среща българската делегация подкрепи включването ни в неформална група на южните държави-членки на ЕС. Конкретните насоки на дейност ще бъдат разгледани и приети по време на Италианското председателство.

Основен акцент в дебатите беше преодоляване на кризата в Украйна и ролята на ЕС. Янаки Стоилов изрази позиция във форматите на политическата група на социалистите и социалдемократите, на председателите на делегации и на пленарните заседания на Конференцията.

В рамките на Конференцията се обсъдиха приоритетите на Общата външна политика, представени от Катрин Аштън. На въпрос от българска страна Аштън изрази съгласие, че при дебатирето на темите е необходимо да се обръща повече внимание на позициите, изразявани от държавите-членки, които са най-засегнати от дадено решение.

При обсъждането на ситуацията в Украйна Янаки Стоилов посочи необходимостта от политически диалог: ЕС, Русия, Украйна с цел по-бързо стабилизиране на обстановката в Украйна и създаване на възможности за подобряване на социално-икономическите условия в страната. Той отбеляза нуждата от провеждането на политика на включване като гаранция за правата на гражданите от българската общност и другите малцинствени групи в Украйна. Янаки Стоилов изтъкна необходимостта от провеждане на свободни и честни президентски и парламентарни избори като условие за подписване на икономическата част на Договора за асоцииране между ЕС и Украйна. В заключение посочи, че в случай на сдържаност от страна на Русия политическият диалог е за предпочитане вместо налагане на икономически санкции.

От страна на българската делегация бяха направени предложения, част от които бяха отразени в заключението на Конференцията по отношение на кризата в Украйна.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини