Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българските пощи са пряко свързани с българската държавност, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който откри международната филателната изложба „Балканфила 2014”
05/04/2014
Българските пощи са пряко свързани с българската държавност, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който откри във Видин международната филателната изложба „Балканфила 2014”. Експозицията е под почетния патронаж на председателя на парламента и е част от проявите, с които се отбелязват 135 години съвременна българска държавност.

Веднага след Учредителното събрание и избора на княз, в новата българска държава са създадени и Българските пощи, отбеляза Михаил Миков. Той допълни, че днес, когато компютърът и интернет изместват традиционните съобщения, някои смятат, че няма нужда от пощенските марки. Те обаче съдържат много повече информация – за живота на хората преди нас, за историята, за културата и за връзките между народите, посочи още председателят на парламента. Той  благодари на Съюза на българските филателисти за усилието да се запали отново искрата на интереса на младите към естетиката, културата и историята.

Пощенската марка свързва хората, прави ги приятели и разпространява много знания, заяви председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев. Той добави, че тези срещи помагат за развитието на приятелство, връзките и културата между нашите народи в региона, допълни още той.

В продължение на три дни гражданите и гостите на Видин могат да видят някои от най-добрите колекции на филателистите от балканските страни и Русия. Филателистите участват именно с най-силните си колекции, тъй като събитието има състезателен характер, отбеляза Спас Панчев.

В изложбата участват филателисти от 11 балкански държави, както и гости-колекционери от Русия. Те са показани в 250 платна, разделени в пет конкурсни класове – «Пощенска история», «Традиционна филателия», «Максимафилия», «Младежки клас» и «1 табло». Тази година в съревнованието участват и младите филателисти от балканските държави, които досега не са имали тази възможност.

Михаил Миков и Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията пуснаха в употреба пощенска карта с новия мост над Дунав "Нова Европа". Автор на новата пощенска карта е Ненко Атанасов и тя е валидирана в тираж 892 бройки. На церемонията по откриването на „Балканфила 2014” бе валидирано и специално издание на „Балканфила“ - «Културни годишнини». То представлява серия от четири марки, на които са изобразени четири световно известни личности, свързани с историята на изкуството и културата – Шекспир, Тарас Шевченко, Лермонтов и Рихард Щраус.

Гост на изложбата беше Симеон Сакскобургготски, който е почетен председател на Съюза на българските филателисти почти 70 години. Разрешение за това ръководството взело от баща му цар Борис Трети. През 1998 г. почетната му длъжност е възстановена. На изложбата са показани много интересни и ценни пощенски марки. Видях, че някои от тях са с картички и са почти съвременници на първите пощенски марки изобщо, заяви Симеон Сакскобургготски. По думите му събирането на пощенски марки е едно чудесно хоби, защото човек чрез него може да научи интересни факти както за историята и географията, така и да се запознае с много други теми.

Гостите на събитието имаха възможност също да закупят марката на тема "135 години български парламентаризъм", която бе валидирана в Народното събрание на 3 април 2014 г. от председателя на парламента Михаил Миков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Сред гостите на откриването бяха Негово Високопреосвещенство Видинският Митрополит Дометиан, Кръсто Спасов, областен управител Видин, Мирча Гуца, кмет на Калафат, Валентин Петков, главен изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков получи персонална
пощенска марка със собствения си лик и българското лъвче. Подаръкът му
бе връчен от "Български пощи".

«Балканфила 2014» е организирана от 42-то Народно събрание, Съюза на българските филателисти, «Български пощи» ЕАД, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Областна администрация Видин и със съдействието на Федерацията на европейските филателни асоциации.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини