Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Янаки Стоилов: Ако не излезем с позиция за Украйна, това ще бъде тълкувано като бягство. Комисията по външна политика отложи гласуването на проект на позиция по задълбочаването на кризата в Украйна на заседанието си на 7 май 2014 г.
07/05/2014

Комисията по външна политика отложи гласуването на проект на позиция по задълбочаването на кризата в Украйна на заседанието си на 7 май 2014 г. Представителите на ПГ на ДПС и ПГ на ПП ГЕРБ в комисията настояха да се запознаят с предложения проект в парламентарните си групи, преди да изразят позицията си. Народните представители от ПГ на „Атака” настояха след съгласуване текстът да бъде гласуван като декларация на парламента.

„Продължаващото задълбочаване на кризата в Украйна, особено в Югоизточните райони на страната, и действията, довели до нови жертви, налагат Народното събрание да изрази своя позиция по въпроса. Дали това ще бъде само от външната комисия или като цяло от парламента, може да бъде преценено. Но този въпрос не може да бъде отлаган, защото това ще се тълкува като бягство от изразяване на ясна позиция”, коментира пред журналисти председателят на комисията Янаки Стоилов.

Той е представил на народните представители от Комисията проект за становище, внесен от негово име.

Според Янаки Стоилов при формирането на позицията народните представители трябва да се ръководят от принципите на хуманизма, принципите на международното право, зачитането на териториалната цялост и суверинитета на държавите и от предпочитането на политическия диалог пред налагането на последващи санкции.

От свое име и от името на ПГ на Коалиция за България той изрази съболезнованията си на близките на загиналите от сблъсъците на 2 май в Одеса и осъди насилието, довело до десетки човешки жертви в Югоизточните райони на страната.

Янаки Стоилов призова още компетентните органи да проведат обективно разследване за причините, довели да кръвопролитията, и настоя властите в Киев да не толерират екстремистки прояви и действия на крайно десни неонацистки групи. Той очаква управляващите в Украйна да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира правата на всички граждани, включително на българската общност в Украйна. Според председателя на външната комисия трябва да се постави и въпросът за възобновяване на Женевски диалог, а всякакви заплахи за прекъсване и неподаване на газ и електричество за населението са неприемливи.

„Противопоставяме се на налагането на икономически санкции, които засягат граждани на ЕС и възпрепятстват такива проекти като „Южен поток”, които са важни за България и други държави-членки на ЕС”, заяви  още Янаки Стоилов.

Според него всеки, който намира обяснения, за да бави приемането на такава позиция, „по същество заобикаля големите отговорности, които тежат върху всички нас, които работим в българските държавни институции.

Утре комисията отново ще проведе заседание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини