Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
На този етап няма анулирани чартърни полети от Украйна, а от Русия се очаква ръст от около 23 процента на чартърните полети. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред депутатите от парламентарната комисия по икономическата политика и туризъм.
07/05/2014

На този етап няма анулирани чартърни полети от Украйна, а от Русия се очаква ръст от около 23 процента на чартърните полети. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред депутатите от парламентарната комисия по икономическата политика и туризъм.

В отговор на актуален устен въпрос на народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова министър Стойнев заяви, че се прави всичко възможно кризата в Украйна да няма негативен ефект върху туризма у нас. 13,6 на сто от брутния вътрешен продукт се формира от сферата на туризма и за нас е важно и тази година да бъде изключително добра, подчерта той. Сред мерките в тази посока министърът посочи участието на страната в редица туристически борси за привличане на туристи, преодоляването на сезонния характер на туристическия ни продукт, увеличане на консулските служби в Русия. По думите му до януари-февруари тази година има 4,5 процента ръст на туристите през зимата.

През миналата година украинските туристи са били приблизително 300 хиляди, желанието ни е и тази година колкото се може повече украински туристи да дойдат в България, отбеляза Драгомир Стойнев. Той допълни, че преди месец туристическите ни фирми са участвали на форум в Киев и сме получили наградата за най-добър щанд.

В отговор на въпрос на ПГ на ПП ГЕРБ за предложението на Йордан Цонев за сливане на комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите, министър Стойнев посочи, че това е правилна мярка и необходима стъпка, която ще доведе до по-голяма ефективност и подобряване на работата на комисията за защита на потребителите. Има и такава европейска практика и Министерството на икономиката и енергетиката подкрепя законопроекта на Йордан Цонев, допълни министър Стойнев.

На въпрос на ПГ на ДПС за мерките, които се предприемат за увеличаване на чуждестранните инвестиции, министърът на икономиката и енергетиката отбеляза, че е почти готов нов закон за насърчаване на инвестициите. Преди да бъде внесен обаче ще бъде чуто мнението на българския бизнес и на браншовите организации. Законопроектът ще даде възможност на чуждестранните инвеститори по-бързо да реализират в България своите инвестиционни намерения, отбеляза министър Стойнев. Вече са предприети мерки за намаляване на бюрокрацията и инвеститорите вместо десет попълват една декларация.

Министър Стойнев посочи, че има запитване от чуждестранни инвеститори с интерес към вложения в България и уточни, че става дума приблизително за инвестиции от около 3 млрд. лева. Сега министерството работи върху 11 инвестиционни сертификата за около 500 млн. лева, чрез които се очаква да се създадат около 4000 работни места, уточни той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини