Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков по повод Деня на българската просвета и култура: На 24 май си припомняме с възхищение за непреходното дело на светите братя Кирил и Методий и за влиянието на тяхната апостолска мисия върху облика на съвременна Европа
24/05/2014
Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители участваха в честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. То започна с тържествено шествие от Националния археологически музей до паметника на Светите братя Кирил и Методий.  Пред сградата на Народното събрание към шествието се присъединиха председателят на парламента и народни представители.

В изявление по повод празника Михаил Миков отбелязва, че 24 май е обичан от целия народ празник – ден, в който си припомняме с възхищение за непреходното дело на светите братя Кирил и Методий, за влиянието на тяхната апостолска мисия върху облика на съвременна Европа. По думите му създадената от тях писменост е сред безценните исторически вложения в най-голямото съвременно достойнство на нашия континент –  богатството на равнопоставеното културно многообразие. Затова днес ние повече от всякога сме длъжни да съхраняваме и предаваме на поколениеята признанието за историческия принос на двамата просветители, за вдъхновеното им книжовно дело, за всеотдайните им усилия за утвърждаване на общите християнски европейски корени.

По повод 24 май председателят на Народното събрание поздравявава всички българи и най-вече хората в нашата страна, посветили живота си на книжовността, просветата и духовността. Той отправя пожелания за здраве, гордост и много нови основания за високо самочувствие.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини