Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева отговори на актуални въпроси пред народните представители от ресорната комисия
04/06/2014

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева отговори на актуални въпроси пред народните представители от ресорната комисия. В рамките на традиционния блиц контрол депутатите поставиха въпроси, свързани предимно със системата за разпределяне на средства към спортните клубове.

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Иван Чолаков попита доколко критериите са обективни и стимулиращи за хората, които работят в спортните организации. Министърът на младежта и спорта отбеляза, че за пръв път се въвежда подобен стил на работа и за финансовото подпомагане на клубовете. Параметрите за това са свързани с броя на състезателите, на треньорите, със съотношението между тях, дали съответният клуб има участие в спортни каледари и не на последно място по значение са постиженията, уточни Мариана Георгиева. Тя допълни, че се премахва изискването за географското разпределение, защото то е пресилено за показателите на един клуб.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Таню Киряков зададе въпрос за това дали разпределението на парите от Министерството на младежта и спорта е съобразено със спецификата на съответния спорт. От ведомството подчертаха, че ще се финансират клубове, практикуващи 80 вида спорт, а особеностите им няма как да бъдат съпоставени. Материално-техническото оборудване също не е отчетено.

По отношение на инвестициите в масовия спорт Мариана Георгиева заяви, че с постановление на Министерски съвет са предвидени общо 70 млн. лева за реконструкция, модернизация и изграждане на нови съоръжения.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-рото Народно събрание Георги Мърков постави въпроса за това колко са осигурените средства за строителството на спортни бази и на какъв етап е усвояването им. Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева обяви, че за тази цел да заделени 20 млн. лева. По думите й до момента за 15-16 млн. лева има обявени обществени поръчки и избран изпълнител. Аз съм оптимист, че парите ще отидат по предназначение и че в календарното време ще бъде достатъчно за окончателната реализация на инвестицията, завърши Мариана Георгиева.

Според Георги Мърков това е процес, който непрекъснато трябва да се доразвива, а спортната инфраструктура да се надгражда. Спортът е социален феномен  ние трябва да се борим за него, призова той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини