Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов се срещна с министъра на отбраната на Република Македония Зоран Йолевски
22/07/2014

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-рото Народно събрание Атанас Мерджанов се срещна с министъра на отбраната на Република Македония Зоран Йолевски. Сред темите на разговора бяха възможностите за развитие на двустранните отношения, регионалните инициативи и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Атанас Мерджанов отбеляза, че Република Македония е добросъседска и приятелска страна, чийто усилия за пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни. Председателят на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в българския парламент допълни, че ползотворното сътрудничество между двете държави е придобило характер на взаимност. Това е сигурен гарант за съвместяване на общите ни усилия в името на сигурността на Балканите и в Югоизточна Европа като еднозначен и последователен процес, уточни Атанас Мерджанов.

Министърът на отбраната на Република Македония Зоран Йолевски коментира, че след приобщаването си към ЕС, България се е превърнала не само в регионален лидер, но и в пример за стабилност и просперитет. Той добави, че присъединяването към Обединена Европа и НАТО е основен приоритет и за Република Македония. Зоран Йолевски заяви, че това ще допринесе за по-голяма стабилност и ще даде нов импулс за всички останали страни на Балканите. По отношение на инфраструктурните проекти чуждестранните гости изразиха необходимостта от още по-целенасочени усилия за реализацията на паневропейския коридор №8.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов подчерта увеличеният търговски, икономически, и туристически обмен между България и Македония. Той изрази надеждата си, че стремежът към културно обвързване ще бъде важна част и от институционалните отношения между двете страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини