Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Националното събрание на Сърбия Мая Гойкович
22/06/2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Националното събрание на Сърбия Мая Гойкович по време на Третата конференция на парламентаристите от дунавските държави в Белград.

Двете дадоха висока оценка на двустранните контакти на политическо ниво и отбелязаха, че те трябва да продължат да се развиват в дух на добросъседство и приятелство. Приветствам динамиката и конструктивния диалог в отношенията между България и Сърбия, отбеляза председателят на българския парламент.

Все още обаче трябва да работим, за да постигнем онова качество, което е необходимо за две съседни държави с общи цели и общи интереси не само в регионален, но и в двустранен план, както и по отношение на европейските процеси, допълни Цецка Цачева.

България подкрепя Сърбия по пътя й към членство в Европейския съюз. Предприсъединителният процес вече е факт и се надяваме, че до края на годината ще успеете да започнете преговорите по същество, отбеляза председателят на Народното събрание.

Сърбия работи за отварянето на първите преговорни глави, заяви на срещата Мая Гойкович и добави, че Националното събрание работи активно за изпълнение на условията по отношение на законодателството.

Председателят на българския парламент постави въпроса за финансирането на печатни издания на български език за българското национално малцинство. Цецка Цачева заяви, че българската държава потвърждава своята готовност да съдейства на сръбските институции за преодоляване на проблема с недостига на учебници на български език. Много разчитаме за това и на двустранните контакти между двете министерства на образованието, допълни тя.

Обсъден беше въпросът за реализирането на междусистемната азова връзка София-Ниш. Цецка Цачева добави, че изграждането на обща европейска енергийна система е важно за всички държави-членки, както и за Сърбия, която върви към присъединяване в ЕС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини