Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствения сектор и на лечебни заведения обсъдиха на форум в Народното събрание тенденциите в профилактиката и лечението на рака на млечната жлеза
05/11/2015
Представители на законодателната и изпълнителната власт, на неправителствени организации и на лечебни заведения обсъдиха на форум в Народното събрание тенденциите в профилактиката и лечението на рака на млечната жлеза. Дискусията беше под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза при откриването на кръглата маса, че ракът на гърдата не засяга само болните и лекарите, имащи отношение към неговото лечение, а е проблем, който засяга цялото общество. Дискусията е повод отново и с цялата острота да се обсъди този значим за нашата страна проблем, защото от успеха на подобни дискусии зависи здравето на българските граждани, подчерта тя. Не трябва да се отказваме да повтаряме фактите и да търсим начини да ги променяме, допълни председателят на парламента. Според Цецка Цачева това може да бъде постигнато с много и съвместни усилия на всички, които са съпричастни с този проблем. По думите й пациентите трябва да усещат подкрепата на обществото, а ангажимент на държавата е да направи така, че най-модерните технологии в лечението да бъдат достъпни за българските граждани, нуждаещи се от такова лечение.

Председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова отбеляза, че с кръглата маса в Народното събрание завършват усилията, положени през изминалия Месец за борба с рака на гърдата. Тя благодари на всички, които са се включили в инициативите, спомогнали са отново да се постави темата и да се говори за възможностите за ранно откриване на заболяването. Даниела Дариткова декларира готовността на членовете на Комисията по здравеопазване да реализират в законодателна уредба добрите решения, които ще помогнат българските граждани да получат най-доброто здравеопазване.

Новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 649, посочи на форума директорът на Първа АГ-болница "Св. София" доц. Иван Костов. Той цитира данни от Националния раков регистър за 2012 година. Най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза - 26.4 на сто, посочи доц. Иван Костов. Според него увеличението на новооткритите случаи се дължи на усилията, които се полагат в областта на ранната диагностика. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, допълни той.

Дискусията, организирана от Първа САГБАЛ „Св. София“, е част от кампанията по повод Световния месец за борба с рака на гърдата. Кампанията се провежда за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини