Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска национална носия подари председателят на парламента Цецка Цачева на Двореца на мира и съгласието в Астана
10/11/2015

Българска женска носия от Тракия подари председателят на Народното събрание Цецка Цачева на Двореца на мира и съгласието в Астана. На церемонията присъства и заместник-председателят на Асамблеята на народа на Казахстан Олег Григориевич Димов, който има изключителни заслуги за съхраняването на културната и езиковата идентичност на над 4500 етнически българи, живеещи на територията на Република Казахстан.

В сърцето на столицата Астана, в сградата, олицетворяваща най-висшите човешки ценности – мира и съгласието между народите, присъстваме на една тържествена церемония – даряване от народа на България на народа на Казахстан на една прекрасна българска национална носия, която ще се превърне в неразделна част от постоянната експозиция от национални носии на други народи в Двореца на мира и съгласието, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта, че церемонията се провежда в една важна за страната година, белязана от редица юбилеи, сред които – 20 години от създаването на Асамблеята на народа на Казахстан, 20 години от приемането на новата Конституция на демократичен Казахстан, както и 550 години от създаването на казахското ханство и пожела на народа на Казахстан мирно бъдеще и добруване.

Председателят на парламента отбеляза, че отношенията между нашите две страни са белязани от чувства на взаимна симпатия и уважение и имат дълбоки исторически корени, а в последните години се развиват все по-активно в различните области от взаимен интерес. Цецка Цачева посочи, че има и още един, особено важен факт, обединяващ двата народа: България се гордее, че във Висшето ръководство на Асамблеята на народа на Казахстан има представител с български етнически корени – Олег Григориевич Димов. Тя припомни, че с Указ на президента на Република България от май тази година Олег Димов е удостоен с една от най-високите държавни награди на България – орден „Св. св. Кирил и Методий”  – I степен, и му връчи подарък от президента Росен Плевнелиев - албум „Български народни носии“, придружен с лично писмо от българския държавен глава.

Българската народна носия ще бъде показана редом с грузински, азербайджански, корейски, немски, татарски, руски носии, както и традиционни облекла на още много народи.

На церемонията, на която присъстваха българската парламентарна делегация и посланици на страни-членки на ЕС, гости бяха и тримата български треньори Станимир Стоилов, Цанко Цветанов и Саид Ибраимов. На нея българският културен център в Астана „Злата“, с ръководител Олга Димова, представи български народни песни и танци. България и нейната природа беше показана в изложбата на художника Роман Гуманюк. Троянският манастир, Рилският манастир, Катедралният храм „Св.Ал. Невски” и Долината на розите бяха сред картините, включени в експозицията.
Дворецът на мира и съгласието е построен специално за провеждането на срещи на лидерите на световните религии и вероизповедания.

По–рано днес беше сключено и Споразумение за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата и спорта на Република Казахстан. От българска страна документът подписа заместник-министърът на културата Бони Петрунова, а от казахстанска страна – заместник-министърът на културата и спорта Галим Ахмедяров.

В състава на парламентарната делегация са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател  на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини