Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възпитаваме патриоти на Казахстан, но в сърцата си пазим спомена за България, подчерта заместник-председателят на Асамблеята на народа на Казахстан Олег Димов на среща с българската парламентарна делегация, която е на посещение в Казахстан
10/11/2015

Възпитаваме патриоти на Казахстан, но в сърцата си пазим спомена за България, подчерта заместник-председателят на Асамблеята на народа на Казахстан Олег Григориевич Димов. Той участва в срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация със заместник-председателя на Асамблеята на народа на Казахстан Ерали Лукпанович Тугжанов.

Внимателно следим развитието на България, радваме се на нейните успехи, заедно преживяваме трудностите й, каза Олег Димов, който е с български произход. Смятаме за свой дълг да пазим и възраждаме майчиния си език, културата и традициите ни, посочи той и отбеляза, че една от стъпките за това е издаването на разговорник на български език.

Отношенията между двата народа имат исторически корени, а допълнително ги сближава и това, че ценят толерантността, заяви по време на разговора Цецка Цачева. Тя отбеляза, че 4500 етнически българи са граждани на Казахстан и благодари за условията, създадени от страната, за съхраняване на езика и културата на различните етноси. В България учат студенти от Казахстан и това са младите посланици на двете страни, посочи председателят на Народното събрание.

Заместник-председателят на Асамблеята на народа на Казахстан Ерали Лукпанович Тугжанов запозна българската парламентарна делегация с дейността на Асамблеята и също отбеляза, че двата народа имат общи корени.

Асамблеята на народа на Казахстан е създадена през 1995 г. по инициатива на президента на страната Нурсултан Назарбаев и е важен елемент от политическата система на Казахстан, обединяващ интересите на всички етнически групи. Тя е конституционен орган, ръководен от председател – президентът на страната, и трима заместник-председатели. Една от основните характеристики на Асамблеята е представителство на интересите на етническите групи във висшия законодателен орган – парламента на страната.

Във всички области на Казахстан функционират домове на дружбата. В Астана това е Дворецът на мира и съгласието.

По-рано днес председателят на Народното събрание и българската парламентарна делегация разговаряха с министъра на външните работи на Казахстан Ерлан Абилфаизович Идрисов. Цецка Цачева поздрави Казахстан за оказаното на страната доверие да организира и проведе „ЕКСПО-2017”, което е станало и с подкрепата на България. Тя отбеляза, че в подготовката на изложението могат да участват и български строителни фирми.

Българската страна разглежда реализирането на визита на министър Ерлан Идрисов в София като важен елемент от развитието на двустранните отношения, заяви председателят на парламента. Това ще бъде първото официално посещение на казахстански външен министър у нас, с което се надяваме да започне подготовката на нов базов договор за двустранно приятелство и сътрудничество. Цецка Цачева определи подписания вчера меморандум за сътрудничество между Народното събрание и Мажилиса на парламента на Казахстан като израз на добрите връзки между двата парламента и основа за задълбочаване на парламентарните контакти.

Министърът на външните работи на Казахстан Ерлан Идрисов отбеляза, че България, българските курорти и българската култура са добре познати на гражданите на Казахстан. Страната ви присъства тук, но не достатъчно, посочи той и допълни, че откритият вчера офис на Българо-Казахстанската търговска камара ще има принос за задълбочаване на икономическите контакти. Казахстан има мащабна програма за инфраструктурно развитие, в реализирането на която има възможност за активно участие на български бизнесмени, подчерта казахстанският външнен министър.

Парламентарната делегация посети „Назарбаев университет” и се срещна с ръководството на „Национална компания „Астана ЕКСПО- 2017”.

В състава на делегацията са народните представители Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на Групата за приятелство с Казахстан; Васил Антонов, заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека и член на Групата за приятелство с Казахстан; Четин Казак, заместник-председател на Комисията по правните въпроси и член на Групата за приятелство България – Казахстан; Борислав Миланов, заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на групата за приятелство България – Казахстан; Борис Ячев, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите и член на Групата за приятелство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини