Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на кръгла маса „Епидемията диабет – как да я овладеем?”
13/11/2015

Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Епидемията диабет – как да я овладеем?” Форумът, организиран от Комисията по здравеопазването и вестник „Труд“ по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, беше под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

Тази кръгла маса е сред примерите за последователност и приемственост, защото стана традиция на територията на парламента да срещаме всички страни, ангажирани с профилактиката и лечението на захарния диабет, отбелязва председателят на Народното събрание Цецка Цачева в приветствие до участниците, прочетено от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.

Председателят на парламента посочва, че в България е постигнато много по отношение на грижите за хората със захарен диабет, полагат се усилия и за това практически да бъдат въведени всички постижения на съвременната диабетология.

Разпространението на болестта в последните години придобива застрашаващи размери – не само у нас, но и в световен план и затова и отговорните институции следва да предприемат съответните мерки за ограничаването му, отбелязва Цецка Цачева. Ранното откриване дава възможност за навременна и адекватна терапия, а при добър контрол болестта дори може да бъде овладяна и могат да бъдат ограничени последиците от нея, допълва тя. С кръглата маса в навечерието на Световния ден за борба с това социалнозначимо заболяване отново засвидетелстваме обща ангажираност в борбата с диабета, заявява председателят на парламента.

При откриването председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова отбеляза, че темата на кръглата маса е изключително актуална и дискусията ще бъде полезна както за по-добри политически решения за реализиране на добро здравеопазване в  сферата на диабета като профилактика и терапия, а така също и за заостряне на вниманието на гражданите към личната грижа за здравето.

Според заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков всички сме потърпевши от епидемията от диабет, но и участници в нейното създаване, защото тя е свързана и с начина, по който се храним и живеем и по който се лекуваме. Общите усилия трябва да се насочат не само към лечението, но и към профилактиката, отбеляза той. Много ми се иска и през следващата година да се фокусираме върху децата, които страдат от диабет, допълни заместник-министър Шарков.

Омбудсманът Мая Манолова посочи,  че има уверение от Министерството на здравеопазването и от НЗОК за създаването на клинична пътека, която да осигурява консумативите за инсулиновите помпи на деца със захарен диабет. Даниела Дариткова изрази надежда, че в рамките на бюджета на НЗОК за следващата година ще се намерят средства за реинбурсиране на консумативите за инсулиновите помпи за деца.

При децата до 14 години са регистрирани 815 момичета и 770 момчета с диабет, съобщи проф. Димитър Чаръкчиев, съветник на министъра на здравеопазването. В същото време в тази възрастова група компенсацията ня диабета е най-лоша. Българите  с поставена диагноза захарен диабет са 461 644,  като най-голям е броят във възрастовата група между 60 и 74 години.

Като успех националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева отбеляза създаването на диабетен регистър. По думите й диабетът засяга около 50 млн. души в ЕС, а годишно той струва на Съюза 50 милиарда евро. Превенцията на заболяването трябва да е насочена към борба със затлъстяването, коментира председателят на Българската диабетна асоциация проф. Ивона Даскалова. Тя подчерта, че трябва да се осигури реимбурсиране на инсулинови помпи и консумативи за тях и за специфични групи като бременните жени.

Във форума участваха народни представители, представители на здравни институции и пациентски организации. Преди началото му, по повод Световния ден за борба с диабета, деца, болни от диабет, измерваха кръвната захар на депутати, журналисти и гости на парламента.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини