Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за засилване на икономическото сътрудничество между България и Лихтенщайн бяха сред акцентите в срещата на председателя на парламента Цецка Цачева с министъра на външните работи на Лихтенщайн Аурелия Фрик
13/11/2015
Възможностите за засилване на икономическото сътрудничество между България и Лихтенщайн чрез увеличаване на стокообмена и привличане на лихтенщайнски инвестиции и туристи у нас бяха сред акцентите в срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с министъра на външните работи, образованието и културата на Княжество Лихтенщайн Аурелия Фрик. Аурелия Фрик е на двудневно официално посещение в България.

Председателят на парламента изрази увереност, че посещението на външния министър на Лихтенщайн ще постави начало на по-активни и ползотворни приятелски отношения между двете страни. Цецка Цачева посочи, че има неизползван потенциал в икономическата област и България желае той да бъде оползотворен. Съществуват възможности за развитие на съвместно сътрудничество между български и лихтенщайнски фирми в областите на електрониката, машиностроенето, фармацията и туризма, уточни тя. Председателят на Народното събрание изрази благодарност за подкрепата, която Лихтенщайн оказва на България чрез Механизма на Европейското икономическо пространство.

Безспорно една от важните за България теми е членството на страната ни в Шенген, подчерта Цецка Цачева и добави, че членството на България и Румъния в Шенгенското пространство ще гарантира по-голяма сигурност на Европа.

Надявам се да ускорим визитата на председателя на парламента на Княжество Лихтенщайн Алберт Фрик в България, защото тя ще спомогне не само за активизиране на политическия и парламентарния диалог, но и за развитието на икономическите отношения и взаимното сътрудничество между двете страни, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че е важно България да бъде представена и разпознаваема в Лихтенщайн и посочи, че страната ни предоставя много добри данъчни условия за бизнеса.

Министърът на външните работи, образованието и културата на Княжество Лихтенщайн Аурелия Фрик подчерта, че между България и Лихтенщайн има много добра обща база за развитие на двустранното сътрудничество. Тя отбеляза, че страната й не е член на Европейския съюз, но е част от Европейската икономическа общност и спазва всички европейски и международни стандарти. Аурелия Фрик се ангажира да информира председателя на парламента на Княжество Лихтенщайн Алберт Фрик за изразеното от председателя на Народното събрание желание в най-скоро време да посети България.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини