Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше отбелязан Световният ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест
18/11/2015

В Народното събрание беше отбелязан Световният ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Тя е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години. При нея белите дробове прогресивно снижават функцията си и водеща причина за появата й са тютюнопушенето и продължителното вдишване на прахови и химически замърсители. Очаква се до 2020 г. ХОББ да е на трето място сред най-честите причини за смърт /след сърдечните заболявания и инсулта/.

На специален щанд в парламента беше представена информация за заболяването и бяла книга на белодробното здраве в България във факти и цифри. Депутати, журналисти и гости можеха да измерят и своите дихателни обеми, за да знаят повече за своето белодробно здраве.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова отбеляза, че целта на щанда е да насочи  вниманието към тази хронична незаразна болест – част от епидемията от незаразни болести, предивикателство за всяка здравна система. Водещите медицински специалисти в областта на пулмологията и алергологията – заедно с неправителствения сектор и  парламентаристите, искаме да обединим усилия и да насочим вниманието върху факторите на риска, които могат да бъдат повлияни с  нашето разумно поведение и с политики в полза на здравословния начин на живот, допълни Даниела Дариткова. Тя припомни, че в рамките на предишното й председателстване на Комисията по здравеопазването беше въведена забраната за пушене на закрити обществени места в България. Това по думите й е инвестция в здравето, която в бъдеще ще се върне с много висок дивидент и затова трябва тази политика да бъде следвана от всички следващи парламенти.

В България около 14 процента от пациентите са с ХОББ, съобщи доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести. Тя подчерта тревожния факт, че голям относителен дял имат подрастващите, които са пушачи.

От 200 000 до 300 000 души в Европа всяка година умират в резултат на ХОББ. Тази болест убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини