Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По повод 100 години от Първата световна война и освобождението на Македония в Народното събрание беше открита изложбата „Голямата война (1915 – 1918)”
18/11/2015
По повод 100 години от Първата световна война в Народното събрание беше открита изложбата „Голямата война (1915 – 1918)”. Експозицията, която е под патронажа на заместник-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов, е под надслов „Македония – поглед зад фронта” и включва 36 фотоса от семейния архив на инж. Румен Кузов.

Българската армия се сражава за една справедлива кауза, отбеляза Красимир Каракачанов и посочи, че страната ни участва в Първата световна война не за да завоюва чужди територии, а за да освободи своите македонски братя. По думите му експозицията е свидетелство за това, че българската армия е била посрещната в Македония с любов, надежда и е била изпращана със сълзи.

Целта на изложбата е чрез различни събития и факти да покаже малко известния войскови живот зад фронтовата линия. Сред тях са чествания на военни и църковни празници, отдиха на войниците, военно-полева болница, военна театрална трупа, а също бита и обичаите на българите от град Прилеп. Много от фотосите са запечатали безграничния героизъм на българските войски в боевете при Дойран, Криволак, река Черна, поречието на река Струма.

За пръв път пред публика се показват и фотокадри, свързани с военната театрална трупа към 14-ти пехотен македонски полк от състава на 7-ма Рилска дивизия. Снимките са съхранени, а вероятно и направени от поручик Димитър Нейчов Попов.

Първата световна война протипоставя Антантата (Великобритания, Франция, Русия, Япония, Сърбия, САЩ, Китай и още над 20 страни) срещу Централните сили (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя). България се включва във войната на 14 октомври 2015 г. с две армии. Втора армия с командващ ген. Георги Тодоров води бойни действия предимно в Македония.Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини