Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Кръгла маса на тема „Донорството на органи и трансплантация в България – медицински, правни и социални въпроси” се проведе в Народното събрание
19/11/2015
Кръгла маса на тема „Донорството на органи и трансплантация в България – медицински, правни и социални въпроси” се проведе в Народното събрание. Организатори на форума са парламентарната Комисия по здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация и Федерация „Български пациентски форум”.

Донорството като акт поставя много въпроси от различен спектър както към цялото ни общество, така и към всеки човек поотделно, заявява председателят на Народното събрание Цецка Цачева в приветствието си към участниците в дискусията, прочетено от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. В него тя посочва, че дебатът по темата е изключително важен. По думите й трябва да бъдат обсъдени сериозно и задълбочено действащото законодателство и възможните промени в него, развитието на донорските бази и трансплантациите в страната, както и възможностите за оптимизиране на организацията на донорския процес.

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова подчерта необходимостта от експертни действия, които да отговорят на обществените потребности. Освен за органните трансплантации, е много важно да се говори за тъканното и клетъчното донорство, отбеляза д-р Даниела Дариткова. Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване изрази очакванията си за това дебатът по темата да се увенчае с полезни за българските пациенти законодателни решения.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков България има изключителни лекари, които с нищо не отстъпват на своите колеги по света. Той изрази благодарността си не само към специалистите, които осъществяват трансплантациите на органи, но и към тези, които взимат тежките решения за това близките им да станат донори. Безспорно през последните години в тази област беше направено доста и се надявам, че с развитието на новите донорски центрове и на медицината у нас ще ставаме все по-добри, допълни д-р Ваньо Шарков.

Сред обсъдените теми на форума бяха още развитието на донорските бази, организацията на донорския процес на болнично ниво, кръстосаното донорство и др.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001





    Последни новини