Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С откриването на информационна кампания „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“ в парламента беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените
25/11/2015

С откриването на информационна кампания „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“ в Народното събрание беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените – 25 ноември. Събитието, организирано от народния представител Мариана Тодорова от ПГ АБВ и Българския фонд за жените, е част от световната кампания „16 дни на активни действия срещу насилието над жени“.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че насилието над жени е едно от предизвикателствата, на които трябва да се търси ефективен отговор на национално и европейско ниво. Резултат може да има, само ако обединим усилията на институции, неправителствени организации, медии и на цялото общество, подчерта той и допълни, че проблемът е сериозен и касае милиони жени и деца с нарушени човешки права в целия свят.

Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, но за проблема се говори трудно, а често и въобще не се коментира, отбеляза Димитър Главчев. Той подчерта, че насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. Проблемът е още по-тежък, защото домашното насилие рефлектира и върху децата - то не само наранява детската душа и създава психически травми, но и често се възприема като модел на поведение, добави заместник-председателят на Народното събрание.

Димитър Главчев призова да се подаде ръка на жертвите и да се положат усилия за изграждане на общество, в което всяка жена може да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. Нека да търсим онези най-верни модели в поведението на обществото, които ще сведат насилието до най-ниската точка на търпимост и да възпитаваме поколението на нашите деца в любов, милосърдие, толерантност и зачитане на човешкото достойнство, защото само тогава насилието трудно ще намира път сред нас, допълни заместник-председателят на Народното събрание.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че фокусът на дебата трябва да се премести и да е не само върху пострадалите от насилие, но и върху тези, които го извършват. Мъжете трябва да бъдат включени в този дебат и да нарушат мълчанието си по този въпрос, трябва да се работи по превенция на насилието, добави тя.

Народният представител Мариана Тодорова изрази благодарност към председателя на Народното събрание Цецка Цачева за предоставената възможност в парламента да бъде дадено началото на кампанията „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“. Над един милион българки са станали жертви на насилие, а спрямо всяка трета жена в Европейския съюз е била прилагана на някаква форма на насилие, посочи Мариана Тодорова. Тя подчерта, че повечето от жените, преживели насилие, не са споделили за преживяното, което ги прави съпричастни с насилието, защото не му дават гласност.

Присъствието ви днес тук е знак и жест за солидарност към жертвите на насилие, обърна се Надежда Дерменджиева от Българския фонд към народните представители и гостите на парламента. То е и знак за готовност и решимост за борба и справяне с този проблем, който има огромни мащаби, подчерта тя.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини