Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание ще бъде домакин на заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа
26/11/2015

Народното събрание ще бъде домакин на заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Заседанието ще бъде открито от председателя на ПАСЕ Ан Брасьор на 27 ноември 2015 г. в 9.00 часа в зала „Мусала” на хотел „Хилтън София”. С приветствие към парламентаристите ще се обърне председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Заседанието е в рамките на председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което страната ни пое на 10 ноември 2015 г.

Постоянната комисия на ПАСЕ действа от името на Асамблеята между пленарните сесии. Тя включва председателят и заместник-председателите на Асамблеята, председателите на политически групи, ръководителите на национални делегации и председателите на комисии.

Около 60 парламентаристи от страните-членки на Съвета на Европа ще участват в заседанието на Постоянната комисия в София.

Министърът на външните работи Даниел Митов ще представи пред парламентаристите приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Предвидено е участниците в заседанието да обсъдят защитата на ценностите и принципите на Съвета на Европа и борбата с международния тероризъм.

Очаква се Постоянната комисия на ПАСЕ да приеме проект на декларация за препотвърждаване на принципите на Европейското единство и сътрудничество и спазване на международното право по предложение на ръководителя на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ Джема Грозданова. Предложението за приемане на декларация по повод 40-ата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки, внесено от Джема Грозданова в Страсбург на 29 септември 2015 г., е подкрепено от всички лидери на политически фракции в ПАСЕ, от председателката на Комисията по политически въпроси и демокрация, от лидера на делегацията на Германия и от лидера на делегацията на Унгария.

Предвижда се пред участниците в заседанието на Постоянната комисия на ПАСЕ да бъде представена информация от наблюдението на парламентарните избори в Киргизстан, Азербайджан и Турция, както и на изборите за президент в Беларус.
Народният представител Валери Жаблянов ще запознае парламентаристите с доклад по проект на Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към осигуряването на безопасност и сигурност при провеждане на футболни мачове и други спортни събития.

„Достъп до правосъдие и Интернет: потенциал и предизвикателства” е темата, по която доклад ще представи испанският депутат Йорди Хухла. За „Съдбата на критично болните, задържани в Европа” пред участниците във форума ще говорят парламентаристите Андреас Грос (Швейцария) и Щефан Шенах (Австрия). Сред другите теми, които ще бъдат обсъдени на форума, са „Китайската миграция към Европа: предизвикателства и възможности” и „Насърчаване на добри практики в борбата с насилието над жени”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини