Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българското председателство на Съвета на Европа ни дава възможност да препотвърдим подкрепата си за демокрацията, върховенството на закона и защитата на правата на човека, заяви Цецка Цачева на среща с председателя на ПАСЕ Ан Брасьор
27/11/2015

Българското председателство на Съвета на Европа ни дава възможност още веднъж да препотвърдим ангажиментите си в подкрепа на демокрацията, върховенството на закона и защитата на правата на човека. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Ан Брасьор.

Ан Брасьор е в София за участие в заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на което българският парламент е домакин.

България се отнася много отговорно към председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа, подчерта Цецка Цачева и посочи, че приоритетите на българското председателство показват това.

Председателят на ПАСЕ отбеляза, че българското председателство дава възможност за повече лични контакти между парламентаристите и по-добро познаване на страната ни. Тя отправи покана за участие на български парламентаристи в среща на председателите на външни комисии на страните-членки на Съвета на Европа в Париж през декември, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с миграцията.

Цецка Цачева подчерта, че Народното събрание работи сериозно по темите, по които България все още се намира в процедура на постмониторинг. Тя информира Ан Брасьор, че във връзка с продължаването на реформата в съдебната система българският парламент е приел на първо четене проект за промяна на Конституцията с квалифицирано мнозинство. Предстои измененията да бъдат гласувани на второ четене през декември, уточни Цецка Цачева. По отношение на Изборния кодекс, който е сред темите на постмониторинга, председателят на парламента отбеляза, че всички политически сили извършват анализ на законодателството и вероятно в началото на следващата година ще има внесени законодателни инициативи за неговата промяна. Цецка Цачева посочи, че въпреки редуцирането на темите до три в началото на 2013 г., е дошло отново времето да се преосмисли мониторингът спрямо България.

Българското председателство на Съвета на Европа е много навременно, защото то дава възможност да ни напомните това, което сте направили и продължавате да правите по темите, включени в постмониторинговия диалог, посочи председателят на ПАСЕ. По думите на Ан Брасьор всичко, което е направено от България, трябва да се вземе предвид при решението за постмониторинга.

На срещата присъства и ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ Джема Грозданова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини