Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Студенти от различни университети и ученици от София, Пазарджик, Стара Загора и Карлово бяха сред посетителите в Деня на отворени врати на Народното събрание
16/04/2016
Студенти от различни университети и ученици от София, Пазарджик, Стара Загора и Карлово бяха сред посетителите в Деня на отворени врати на Народното събрание. Инициативата е по повод Деня на Конституцията – 16 април и 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

Сред младите гости на Народното събрание имаше студенти по право, политически науки, история и философия от различни университети, деца от столичните 20-то ОУ „Тодор Минков” и 88-мо СОУ „Димитър Попниколов”, както и от Стара Загора и от Карлово. Чужди граждани, които са на туристическа обиколка в столицата, също използваха възможността да се запознаят с интересни факти за българската Конституция и да разгледат парламента.

Гражданите проявиха най-голям интерес към председателския звънец от Учредителното събрание във Велико Търново, оригиналите на Търновската конституция и на т.нар. Сребърна конституция (изменение на Търновската конституция, прието през 1911 г.). Сред експонатите, представени в Народното събрание, бяха и епископската митра, жезълът и лични вещи на Екзарх Антим І, който е председател на Учредителното събрание, приело Търновската конституция. На 16 табла беше представена информация за живота и дейността на Антим I, за събитията, свързани с борбите за създаване на българската екзархия и работата на Учредителното събрание след 1879 г.

Експозицията по повод Деня на Конституцията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Националния църковен историко-археологически музей, Регионалния исторически музей – Велико Търново и Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”.

В Деня на отворени врати гостите на парламента имаха възможност да разгледат пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини