Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в тържествата по повод празника на Плевен
15/05/2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в тържествата по повод празника на Плевен.

В календара на човешкия живот, както и на всеки град, има дати, които бележат неговата история и днес е нашата дата – 15 май, празникът на Плевен, отбеляза в приветствието си председателят на парламента.

Всеки от нас свързва Плевен с Панорамата – като символ на българското минало, настояще и бъдеще, добави още Цецка Цачева. Тя припомни приноса на прославени плевенчани, които са трасирали пътя в историята. Председателят на Народното събрание специално отбеляза и ролята на днешните плевенски творци, които прославят името на града не само в страната, но и далече зад нейните предели. Обичта към града ни днес трябва да се прояви в усмивка, затова нека усмивките ни на този ден бъдат обещание за работа в интерес на нашия град, за единение и за бъдещето на Плевен, заяви още Цецка Цачева.

Тя присъства на водосвета, който бе отслужен пред най-старата плевенска църква "Св. Николай" за здравето и благоденствието на Плевен. След това председателят на парламента, заедно с останалите гости, се включи в празнично шествие. То премина по централната улица "Васил Левски", водено от свещеници, които носеха благословената икона на Св. Георги Победоносец – пазител на Плевен. След нея вървяха ученици с портретите на заслужили плевенчани. Сред ликовете бяха тези на Анастасия Димитрова, създала първото в България светско училище за момичета, на Данаил Попов – най-близкия съратник на Левски. В колоната бяха портрети на много творци, сред които Гена Димитрова, Катя Попова, Емил Димитров, Никола Ракитин.

С тържествен ритуал на площад "Възраждане" бяха издигнати националното знаме и знамето на обединена Европа. На площада прозвуча "Хубава си, моя горо" в изпълнение на хор "Гена Димитрова".
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини