Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на средствата от ЕС беше основен акцент в разговорите на български парламентаристи с техния хърватски колега Зоран Васич
18/05/2016
Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на средствата от ЕС беше основен акцент в разговорите на български парламентаристи с техния хърватски колега Зоран Васич. Гостът е член на Комисията по земеделие на хърватския Сабор и имаше поредица от срещи в Народното събрание.

От всички осем оперативни програми на ЕС земеделската е най-голяма и всеобхватна, подчерта на срещата си със Зоран Васич председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев. Средствата по нея са 3,1 милиарда евро, което е почти колкото са тези на всички останали програми взети заедно, уточни той. Светлин Танчев отбеляза, че през първите две години след приемането на България в ЕС страната ни е усвоила едва 10 процента от отпуснатите по оперативните програми средства, но сега този процент е 93, което се дължи на въведеното централизирано управление на оперативните програми.

Председателят на Комисията по земеделието и храните Румен Христов запозна госта с нейната дейност и подчерта, че през изминалата седмица народните представители от комисията са подкрепили единодушно промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Поддържаме много добър диалог с Министерството на земеделието и храните и работим заедно за преодоляване на трудностите пред различните отрасли в земеделието, посочи той.

Народният представител от Комисията по земеделието и храните Георги Андонов информира хърватския си колега, че приоритет за България през изминалия вече първи програмен период е бил производството на зърно и зърнени култури. Ние отбелязахме 89 на сто ръст на инвестициите в техника за зърнопроизводство и резултатът беше увеличаване на продукцията с 2,5 пъти, посочи той. През втория програмен период ще бъде акцентирано върху преработката на суровини от животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството, уточни Георги Андонов.

Зоран Васич отбеляза, че очакванията на Хърватия към оперативните програми на ЕС са много големи. Той прояви интерес към механизма, по който България усвоява средства от европейските фондове, както и как са решени проблемите на производителите на мляко, които в Хърватия имат затруднения, свързани с определени видове нелоялни практики.

Председателят на Групата за приятелство България – Хърватия Снежана Дукова подчерта, че между Хърватия и България има отлични двустранни отношения, които трябва да допринесат за засилване на контактите между гражданите на двете страни. Тя отбеляза, че 106 студенти изучават български език в университета в Загреб, а хърватски език се учи и в България.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Комисията за финансов надзор

    Последни новини