Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Фотодокументалната изложба „Унгария 1956” беше открита в Народното събрание
12/10/2016
Фотодокументалната изложба „Унгария 1956” беше открита в Народното събрание. Експозицията, която включва 31 фотографии на известния автор Карой Кохол, е по повод 60-ата годишнина от унгарската революция от 23 октомври 1956 г. С изложбата се отбелязва и обявеният от парламентите на двете държави Ден на българо-унгарското приятелство – 19 октомври.

Председателят на Групата за приятелство България – Унгария в Народното събрание Валери Симеонов отбеляза, че датата не е избрана случайно, тъй като това е денят за почит и поклон пред делото на Св. Иван Рилски. В исторически план Св. Иван Рилски и неговите мощи са имали съдбата да споят добрите отношения между нашите два братски народа, посочи той. Валери Симеонов подчерта, че за да се обогатява приятелството между двете страни в настоящето, е необходимо и взаимно познаване на важните дати и събития от историята. 

Посланикът на Унгария у нас Н. Пр. Текла Харангозо изрази убеждението си, че споменът за събитията от 23 октомври 1956 г. ще остане завинаги жив в паметта на свободните хора. По думите й този ден е празник на борбата и победата, който отразява непресъхващата жажда за свобода. 

Директорът на Българския културен институт в Будапеща Олга Попова добави, че представената експозиция е творба известния унгарски фотодокументалист на случилото се преди шест десетилетия. Организирахме тази изложба като стъпка към сближаване българския и унгарския народ както в културен, така и в исторически аспект, заяви тя. 

Карой Кохол има над 30 самостоятелни изложби и е носител на редица национални и международни награди. Той се занимава с фотография от 15-годишна възраст. Едва 20-годишен Карой Кохол заснема кадри от октомври 1956 г. и ги крие цели 40 години. В представените експонати има поредица от фотографии, които илюстрират предисторията, а други показват случващото се по време на народното въстание. Със своето творчество Карой Кохол визуализира смяната на епохи и режими, обективни гледки и субективни спомени, интерпретации и възприятия. Негови творби се намират в експозициите на много унгарски и чуждестранни музеи.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини