Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс
21/10/2016

Парламентът отмени на първо четене ограничението от 35 секции за страни от ЕС, даде възможност за поставяне на втора урна в секциите в чужбина и промени отчитането на вота "Не подкрепям никого" на мажоритарни избори, който вече ще участва при определяне на резултатите.

Депутатите одобриха на първо четене три законопроекта за изменение на Изборния кодекс - на Красимир Велчев /ГЕРБ/, на Димитър Делчев /Реформаторски блок/ и на Найден Зеленогорски /РБ/, и отхвърлиха останалите девет.

Със 108 гласа "за", 34 "против" и 10 "въздържал се" парламентът одобри законопроекта на Димитър Делчев, с който се цели отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции, но само за държави-членки на ЕС.

С промените, внесени от Красимир Велчев и група народни представители, се дава правна възможност при необходимост с решение на ЦИК в избирателни секции извън страната да се гласува в повече от една избирателна урна. Те бяха приети със 108 гласа "за", 35 "против" и 18 въздържали се.

Със законопроекта на Найден Зеленогорски /РБ/ и народни представители от ГЕРБ и Патриотичния фронт се предлага за мажоритарни избори за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето "Не подкрепям никого". Измененията бяха подкрепени от 110 депутати, 36 бяха против и осем се въздържаха.

Парламентът ратифицира и Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата и прие декларация по член от споразумението.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини