Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа
18/05/2017
Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа на 17 и 18 май 2017 г. във Варшава.

На форума бе обсъдена ролята на националните парламенти в международната политика и сътрудничеството в развитието на инфраструктурата по оста север – юг. Специално място бе отделено на темата за ценностите, които правят Централна Европа уникална – зачитане на суверенитета и независимостта, уважение към традицията и историята и значимостта на религията като основа на цивилизацията.

В изказването си пред участниците заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че парламентите от Централна и Източна Европа имат потенциал да влеят нова енергия в дебатите по горещите теми от дневния ред на Европейския съюз.

Заместник-председателят на парламента подчерта, че България ще поеме отговорността на ротационен председател на Съвета на ЕС с пълното разбиране за предизвикателствата пред Европейския съюз, но и с увереността, че заедно можем да се справим с тях.

Изключително важно за ЕС е да се обедини около единна визия за бъдещето си, допълни Цвета Караянчева. Тя заяви, че България ще продължи да настоява за повишаване на ефективността при прилагането на принципите на солидарността и кохезията като водещи принципи на интеграцията. Според нея те са от ключово значение за запазване единството на Съюза и за постигане на финансова стабилност и икономически растеж.

Цвета Караянчева завърши изказването си с посланието, че гражданите на ЕС днес трябва да усетят „повече Европа“ в своето ежедневие – кауза, за която са длъжни да работят националните парламенти.

Представителите на националните парламенти разговаряха с президента на Република Полша Анджей Дуда.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини