Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин в Тбилиси: Грузия показва амбиция и резултати в сближаването с Европейския съюз
05/12/2017

Въпреки сложната среда, Грузия показва амбиция и постига резултати в стремежа си да се приближи към Европейския съюз, заяви председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на организираната от грузинския парламент конференция на тема "ЕС и партньори - да приемем разнообразието, за да укрепим единството". Народният представител от БСП за България участва като говорител по темата "По-силно ангажиране с ЕС и между партньорите - реалности перспективи  и възможности".

Кристиан Вигенин обясни, че ЕС все още не е готов да даде перспектива за членство на страните от Източното партньорство, но общата задача трябва да бъде все по-широко включване на тези страни в политиките на ЕС, така че те де факто да станат част от ЕС и самото членство да се превърне в лесно преодолима стъпка. Той даде пример със споразуменията за създаване на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, които след тяхното пълно прилагане на практика ще направят Грузия, Молдова и Украйна част от Единния пазар на ЕС. Същото според него важи за участието на тези страни в енергийната политика на ЕС - свързването на енергийните и газопреносни системи ще направи страните енергийно по-независими и сигурни. Могат да се дадат примери и с други политики, подчерта той. "Много е важно страните да следят внимателно и да участват в дискусиите за бъдещето на Европейския съюз - от решенията, които ще се вземат в следващите месеци, включително по отношение на следващия многогодишен европейски бюджет, зависи и какви ще бъдат отношенията в бъдеще с Източните съседи.", подчерта Вигенин и обърна внимание, че предстои да се решава какъв ще е размерът и обхватът на финансовите инструменти като тези в подкрепа на предприсъединителната подготовка и за съседите на ЕС.

Председателят на КЕВКЕФ увери участниците, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще следи за изпълнението на решенията, взети по време на последната Среща на върха на Източното партньорство в Брюксел, така че приетите "20 послания до 2020" да придобият конкретни измерения.

Вигенин насърчи председателите на комисии по европейски въпроси на 6-те страни от Източното партньорство да участват в заседанията на Конференцията на Комисиите по европейски въпроси на страните-членки на ЕС (КОСАК) по време на Българското председателство, като първата е срещата на председателите на 20-21 януари, а втората - 17-19 юни в пленарен състав.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини