Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС обсъдиха депутати от Комисията по европейските въпроси и от групата за приятелство България – Черна гора с делегация на черногорския парламент, водена от неговия председател Иван Брайович
15/12/2017
Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС обсъдиха депутати от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора с делегация на черногорския парламент, водена от неговия председател Иван Брайович. Гостите са на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

За Черна гора е много важно, че България ще председателства Съвета на Европейския съюз през следващите шест месеца, защото един от основните приоритети ще бъде евроинтеграцията на Западните Балкани, заяви по време на разговора председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович. За нас е важно също страната ви да бъде наш стратегически партньор в Югоизточна Европа, добави той.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин увери гостите, че българските институции подкрепят Черна гора в стремежа й да стане част от Европейския съюз. Въпреки че България отдавна е страна-член, и на нас ни се налага да се справяме със сходни на вашите проблеми, отбеляза той. Кристиан Вигенин изрази готовност България да сподели с Черна гора натрупания положителен опит, свързан с процеса на евроинтеграция.

Представителите на черногорския парламент проявиха интерес към опита на заместник-председателя на комисията и председател на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева в областта на екологията. Те коментираха още, че трябва да се търсят начини да се активизира икономическото сътрудничество между двете държави, тъй като в момента годишният стокообмен е около 16-17 млн. евро. България е пример за справяне с безработицата, посочиха гостите и уточниха, че в Черна гора безработицата е около 22 на сто.

Депутатите обсъдиха и проекта на календар на Българското председателство, в който е планирана Срещата на високо равнище между страните от ЕС и Западните Балкани. Тази среща на върха ще бъде пример за потвърждаване на ангажираността на ЕС с европейската перспектива на региона, а така също ще предостави възможност за представяне на мнения в дебата за бъдещето на Европа, посочиха те.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини