Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба с живопис и графика на Георги Трифонов от личната колекция на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов беше открита в парламента от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева
20/12/2017

Изложба с живопис и графика на Георги Трифонов от личната колекция на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов беше открита в парламента от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов отбеляза, че изложбата е организирана по повод годишнината от рождението на големия български художник и поет Георги Трифонов (1947 – 2011). Той беше един от най-големите рисувачи на българската култура и може би един от най-добрите поети от края на 20 и началото на 21 век, подчерта Вежди Рашидов.

На представянето на експозицията председателят на Комисията по култура и медии съобщи, че е предложил в сградата, където ще бъде изградена новата пленарна зала на Народното събрание, да бъде определено място за постоянна изложба. Готов съм да даря за експозицията картини от личната си колекция, добави той.

Председателят на ПГ „Обединени патриоти” Волен Сидеров отбеляза, че Георги Трифонов е не само художник, но и поет. Приятно съм изненадан, че негови рисунки се представят в Народното събрание и благодаря за това на Вежди Рашидов, обърна се той към председателя на парламентарната Комисия по култура и медии. Волен Сидеров изрази подкрепа за идеята за създаване на постоянна експозиция на Народното събрание и също заяви готовност да дари произведения на бележити български художници.

Георги Трифонов е художник, работил в областта на живописта, пластиката, графиката и скулптурата и е оставил колосално наследство от повече от 1600 картини масло, над 5000 рисунки и графики, над 30 стенописни платна и пластики. Наред с това той е автор на десет стихосбирки и един сценарий.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини