Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Участниците в дискусията “Висшето образование – проблеми и перспективи” се обединиха около мнението, че работна група трябва да подготви проект за промени в Закона за висшето образование и изцяло нов закон
03/07/2018

Участниците в дискусията “Висшето образование – проблеми и перспективи” се обединиха около мнението, че работна група трябва да подготви проект за промени в Закона за висшето образование и изцяло нов закон. Във форума, който беше под патронажа на председателя на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова, участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, кметът на София Йорданска Фандъкова, ректори на висши учени заведения, представители на синдикатите, бизнеса, студентите и редица организации.

Целта ни е да се обединим около план за действие за решаване на проблемите на висшето образование, подчерта пред присъстващите Милена Дамянова. Като основни стъпки тя отбеляза промяна в системата на акредитация, промяна в системата за управление на висшите училища и смяната на задочното обучение с дистанционно обучение, което по думите на Милена Дамянова може да стане в най-скоро време. Поставили сме си за задача да чуем вас, ректорите, и вие да ни насочите за посоките, в които от тук нататък трябва да се развива висшето образование в България, обърна се към участниците председателят на Комисията по образованието и науката.

Промените в Закона за висшето образование ще включват изменения, свързани с акредитацията и управлението на висшите училища, каза на дискусията министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с предложенията му за изменения в Закона за висшето образование. По думите му идеята е акредитацията да бъде по-ефективна и да отнема по-малко време, но в същото време да дава по-голяма отлика. Министър Вълчев уточни, че към момента акредитационната оценка все по-малко казва колко едно училище е по-добро от друго.

Дискусията, инициирана от вестник “Труд”, цели да се обсъдят идеите на ректорите и експертите в областта на висшето образование и да се направи опит техните думи да завършат с дела, каза главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини