Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за развитие на парламентарния обмен, икономическите и търговските отношения между България и Виетнам бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиера на Виетнам Фам Бин Мин
04/07/2018
Възможностите за развитие на парламентарния обмен, икономическите и търговските отношения между България и Виетнам бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиера на Виетнам Фам Бин Мин. Гостът е на посещение в България по покана на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Председателят на българския парламент отбеляза, че отношенията както между България и Виетнам, така и между законодателните институции на двете страни са дългогодишни и традиционно добри. За това способстват и създадените в Народното събрание и Националното събрание на Виетнам групи за приятелство, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че има възможности за развитие на парламентарното сътрудничество в посока обмяна на опит по законодателството между представители на различните парламентарни комисии.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин отбеляза, че между България и Виетнам съществуват традиционни приятелски връзки, които са основа за добрите им отношения в редица сфери. Съществува неизползван потенциал в областта на икономическите отношения, подчерта той и добави, че стокообменът между двете страни възлиза на 100 милиона щатски долара, което по думите му е скромна сума.

Виетнам има много добри връзки с ЕС и приключи преговорите по споразумение за свободна търговия, подчерта министърът на външните работи на Виетнам. Той изрази надежда българският парламент да съдейства за по-скорошно подписване на това споразумение. Не бива да имате съмнения в желанието на България да продължи да подкрепя Виетнам, заяви Цвета Караянчева.

Посоката, която сме поели в отношенията ни, е правилната, подчерта председателят на Народното събрание. Все още има неизползван потенциал за увеличаване на стокообмена между нашите две страни и трябва да се търсят възможности за неговото по-нататъшно количествено и качествено разширяване, отбеляза Цвета Караянчева. Като области от  взаимен интерес председателят на българския парламент открои икономиката и търговията, образованието, културата и туризма, който е приоритетен сектор за страната.

Председателят на Групата за приятелство България – Виетнам в Народното събрание Валери Жаблянов посочи, че споразумението между ЕС и Виетнам е в интерес на България и затова народните представители ще подкрепят неговото ратифициране. За България са особено важни икономическите отношения с Виетнам и увеличаването на търговския стокообмен, подчерта той и допълни, че съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в сферата на високите технологии, както и в сектора на хранително-вкусовата промишленост, където има традиции.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини