Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България получи високи оценки за Председателството на Съвета на ЕС по време на Председателския КОСАК във Виена
09/07/2018
България получи високи оценки за постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в рамките на Срещата на председателите на КОСАК във Виена. Конференцията е начало на парламентарното измерение на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, където Народното събрание на България се представлява от Ивелина Василева – заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ).

Тема на първата сесия от Председателския КОСАК във Виена бяха приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, представени от Каролине Едщадлер - държавен секретар във Федералното министерство на вътрешните работи. Втората сесия беше посветена на бъдещето и перспективите за Европейския съюз, като ключови говорители бяха Франс Тимерманс - първи заместник-председател на Европейската комисия и г-жа Марийд Макгинес - първи заместник-председател на Европейския парламент.

В своето изказване Ивелина Василева изрази подкрепа за програмата и приоритетите на Австрийското председателство. Тя постави акцент върху европейската перспектива за Западните Балкани, подчертавайки, че през изминалите шест месеца, в рамките на Българското председателство, по този въпрос е направено много. България оценява факта, че работата ще продължи и по време на Австрийското председателство, каза заместник-председателят на КЕВКЕФ.

Ивелина Василева приветства постигнатото от Работната група по субсидиарност и пропорционалност, председателствана от Франс Тимерманс. Тя отбеляза, че очаква и доклада, който ще бъде представен от работната група.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини