Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента
14/07/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента. Сред тях бяха момичетата от волейболния и баскетболния отбор на клуб „Локомотив  София“, студенти по българска филология от СУ „Св. „Климент Охридски“ и по публична администрация от УНСС.

"Добре дошли в българския парламент в седмицата, в която честваме подписването на новата Конституция – едно знаменателно събитие, което прави българската държава изключително демократична, дава равноправие и политически плурализъм“, обърна се председателят на парламента към гостите. Тази сграда има много история, но и много бъдеще, защото много млади хора я посещават, черпят от извора, от историята, допълни Цвета Караянчева. Тя им показа оригинала на Конституцията, приета от Седмото велико народно събрание на 12 юли 1991 г. Трябва да бъдете  горди, че имаме такава история, че имаме подписана демократична Конституция и че живеем в една свободна, демократична и европейска България, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева покани гостите в пленарната зала и им разказа как работи парламентът и как се приемат законите на нашата страна.

Младите посетители получиха книжки и дискове с филм, посветени на историята на парламентаризма у нас.

В Народното събрание е изложен оригиналът на Конституцията, предоставен от  Държавна агенция „Архиви“, и е представена изложба на фоторепортера Велислав Николов със знакови моменти от гласуването на основния закон. Денят на отворени врати  ще продължи до 16.00 часа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини