Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи беше представено на кръгла маса в Народното събрание
17/07/2018
Постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи беше представено на кръгла маса в Народното събрание. Форумът беше открит от председателя на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

В рамките на председателството на Съвета на ЕС българските институции се представиха по достоен начин и създадоха условия да се обсъдят изключително важни и чувствителни за цяла Европа досиета в областта на вътрешните работи, подчерта Цветан Цветанов. Той посочи, че  не е случайно увеличението на средствата, които са отделени за миграция и вътрешен ред и сигурност в проекта на многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. Цветан Цветанов изрази благодарност за усилията, положени по време на Българското председателство от министъра на вътрешните работи, от служителите на министерството, както и от представителите на неправителствения сектор.

Убеден съм, че заедно с нашите партньори от Австрия в сегашното трио - България, Австрия и Румъния ще можем да продължим да работим по ключовите приоритети, заложени в българското председателство, добави председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На кръглата маса вътрешният министър Валентин Радев представи свършеното в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и обърна специално внимание на работата по реформата на Общата европейска система за убежище и по трите регламента за използване на Шенгенската информационна система. Валентин Радев заяви, че за обезпечаване на сигурността по време на събитията от Българското председателство на Съвета на ЕС са участвали повече от 27 хиляди служители на МВР и не е бил допуснат нито един инцидент.

Основно постижение на Българското председателство беше връщането на акцента за европейска перспектива на страните от Западните Балкани, посочи генералният директор на Международния център за развитие на миграционната политика д-р Михаил Шпинделегер пред участниците в кръглата маса. Той уточни, че това е подсетило цяла Европа, че страните от Западните Балкани имат нужда от перспектива, за да се подготвят още по-добре, защото те ще бъдат част от следващата присъединителна вълна.

България пое европейското председателство в много трудни времена - когато имаше над 700 хиляди заявки за предоставяне на убежище, подчерта д-р Михаил Шпинделегер. Българското председателство разбра колко сложен е проблемът с миграцията, подходи много балансирано, добави той.

В кръглата маса участваха депутати, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на неправителствения сектор и експерти.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини