Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, посети Вашингтон
18/07/2018
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, посети Вашингтон. Визитата е по покана на съпредседателя на Групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ Джо Уилсън.

Председателят Джема Грозданова и членовете на Комисията по външна политика Десислава Атанасова и Димитър Главчев се срещнаха с представители на Конгреса и Сената на САЩ, както и с първия заместник-помощник държавен секретар Елизабет Милард и директора за Европа - ЮИЕ в Съвета за национална сигурност Уилям Беркли.

В хода на срещите Джема Грозданова запозна домакините с резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, като обърна специално внимание на приоритетната тема за отварянето на перспективи пред страните от Западните Балкани за присъединяване към евроатлантическите структури. Народните представители подчертаха усилията на България за опазването на външните граници на ЕС, както и успешните български инициативи за поддържане на диалога ЕС - Турция. Джема Грозданова наблегна на важността, която страната ни отдава на диверсифицирането на газовите доставки към страните от ЕС, като изрази благодарност за подкрепата на американската страна за постигането на тази стратегическа цел.

По повод посещението Джо Уилсън отправи приветствие към българската парламентарна делегация пред Камарата на представителите. От своя страна съпредседателят на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите Ричард Нийл посочи, че е необходимо да бъде върната на дневен ред темата за Трансатлантическото търговско споразумение. 

Висока оценка за постигнатото от България като председател на Съвета на ЕС даде и председателят на Комисията по външни работи в Камарата на представителите Ед Ройс. Той подчерта, че Конгресът единодушно е гласувал наскоро резолюция в подкрепа на НАТО, а за удължаването срока на санкциите срещу Русия гласовете са били 430 срещу два за продължаването им. По този начин по думите му САЩ доказват лоялността си към НАТО, както и недвусмислената си политиката спрямо Русия.

Българската делегация се срещна и с председателстващия Сената на САЩ и председател на Комисията по финанси Орин Хатч, както и с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси в Сената  Рон Джонсън. Сенатор Хатч изрази подкрепата си за предложението на българската делегация за посещение на българския премиер при американския президент по-късно през 2018 година. Сенатор Джонсън на свой ред изрази признателността си за представената му информация относно ПЕСКО и за усилията на ЕС в посока рационализиране на отбранителните разходи, но не за сметка на сътрудничеството в НАТО.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини