Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред народните представители
25/07/2018

Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред народните представители. По искане на ПГ на ПП ГЕРБ той беше изслушан в пленарна зала относно хода на подготовката на законодателните промени в МТСП за гарантиране на правата на хората с увреждания.

"Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроектите, с които да се осъществи желаната реформа, която да подобри положението на хората с увреждания в България", заяви социалният министър.

Исканията за реформи на политиките, свързани с хората с увреждания, не са нови и имат своето основание в ратифицирането от България през 2012 г. на конвенцията на правата на хората с увреждания, но в последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общо приемливо решение, коментира Бисер Петков.

Той увери, че МТСП полага максимални усилия, за да постигне съгласие в работната група. Реалистично е законопроектът за хората с увреждания да бъде одобрен от МС и да постъпи в НС най-рано в края на септември, каза Петков.

Министърът посочи, че социалното министерство е започнало подготовката на законопроекта за социалните услуги. Той отбеляза, че работата по текстовете ще продължи интензивно през август, като неговият апел към работната група бил в средата на септември да има готов проект на закона за социалните услуги. Реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е в края на октомври-началото на ноември, добави министърът.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини