Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители подкрепиха инициативата „Скъсай с хепатита!“
25/07/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-председателят на Комисията по здравеопазването д-р Лъчезар Иванов и народни представители подкрепиха инициативата „Скъсай с хепатита!“. С информационна среща на 25 юли 2018 г. в Народното събрание беше отбелязан Световният ден за борба с хепатита.

Народното събрание и Комисията по здравеопазване подкрепят инициативата, защото само информираният човек може да успее да се спаси, да предаде знанието си на другите и всички заедно да не допуснем това заболяване да се разпространява, заяви пред присъстващите председателят на парламента. Цвета Караянчева пожела успех на благородната кауза и подчерта, че е необходимо хората да се убедят, че скринингът и превенцията са изключително важни.

България е една от първите държави-членки на ЕС, в която пред 2016 г. започна мащабна кампания за лечение на тази болест, подчерта заместник-председателят на Комисията по здравеопазването д-р Лъчезар Иванов. Той уточни, че парламентарната здравна комисия винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя всички инициативи, които касаят профилактиката и лечението на социално значими заболявания.

Председателят на Националната пациентска организация – най-голямото обединение на пациентски организации в България Станимир Хасарджиев изрази благодарност за подкрепата, която инициативата е срещнала, от председателя на Народното събрание и народните представители от Комисията по здравеопазването. Хепатит С е заболяване, което се лекува, това е и причина Световната здравна организация да направи стратегия за елиминиране на това заболяване до 2030 г., подчерта той.

Целта на кампанията е да се информира обществото, че Националната здравноосигурителна каса реимбурсира всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, с помощта на които успехът на лечението е между 95 и 100 процента.

По време на инициативата организаторите запознаха народните представители и посетителите на Народното събрание с идеите и целите на кампанията, а на всеки желаещ беше дадена жълта вратовръзка (за господата) или жълто фишу (за дамите), които те символично да разрежат, за да „скъсат връзката с хепатита”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини