Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Български учители от всички краища на света участваха в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина в Народното събрание
26/07/2018

Български учители от всички краища на света участваха в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина в Народното събрание. Мотото на форума беше "Българският език - духовен мост за национално единение".

Поздравявам ви за това, че грижливо и с много любов пазите нашия език, огъня на родолюбието и ги предавате на младите българи извън пределите на Родината, се отбелязва в приветствие към участниците, прочетено на форума от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя подчертава, че основната дейност на българските училища в чужбина е грижата за съхранението на национално съзнание чрез обучението на децата на учебна възраст по български език и литература, история и география на България.

Българският парламент обръща приоритетно внимание на сънародниците ни извън границите на Родината и израз на това е създаването на специална постоянна комисия на Народното събрание, която активно работи в подкрепа на българите в чужбина. Защото за ползотворната и резултатна работа е необходима и здрава, регулярна връзка с представителите на българските общности зад граница, посочва председателят на парламента.

Признанието и авторитета на Асоциацията на българските училища в чужбина се дължат на делата, упоритостта и колегиалността, които тя е демонстрирала в своята дейност през последните 11 години, подчерта председателят на организацията и директор на българо-австрийското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ във Виена д-р Ирина Ботева-Владикова. Много малко са училищните мрежи по света от такъв мащаб като тази на нашата асоциация, заяви тя и добави, че това е най-голямото лоби на България в чужбина.

Повече от 35 хиляди ученици ще посещават през следващата учебна година около 400-те български неделни училища в чужбина, каза на конференцията министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това се дължи на желанието на нашите сънародници да запазят езиковата връзка на децата си с родината и част от българското езиково и културно наследство.

Училищната мрежа се случи благодарение на всички вас - ръководителите и учителите в училищата, обърна се образователният министър към присъстващите. Именно вие създадохте тези училища, а държавната подкрепа е "щипката", която е допринася за това днес да има толкова голяма училищна мрежа, разпростираща се на 6 континента в близо 60 държави, добави той.

На форума бяха представени постиженията и проблемите, пред които са изправени българските училища в чужбина. В него участваха народни представители, евродепутати и представители на изпълнителната власт. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи благодарствените грамоти на Асоциацията на личности, които имат съществен принос и са подкрепили нейната благородна дейност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини