Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“
07/09/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово по покана на кмета на Общината Таня Христова и народния представител Николай Сираков. Събитието се провежда под неин патронаж, а сред организаторите са Министерството на културата и Община Габрово.

Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални. Тя определи панаира на традиционните занаяти като пътуване назад във времето – живописно като шарките на губерите, като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид. Калдъръмените улички, каменните чешми и газените фенери неусетно ни пренасят в бита на българите от Възраждането, посочи председателят на парламента. По думите на Цвета Караянчева тук – в Балкана, щедростта на природата и гостоприемството на хората са вплетени в пъстра броеница, а история, традиции, минало и съвремие са неделими.

Председателят на Народното събрание поздрави организаторите, че  насърчават младите хора и стимулират развитието на техните умения и креативност, както и че влагат енергия и въображение, за да превърнат този етнографски музей под открито небе в магнетично място.

В богатата програма на ХVІ-ия Международен панаир на традиционните занаяти са включени експозициите „Нишки в историята“, посветена на 55-ата годишнина от официалното откриване на музей „Етър“, както и „Изкуството – мост между културите“.  В панаира участват  занаятчии от 13 страни, сред които Германия, Русия, Естония, Иран и др.

На церемонията в "Етъра" присъстваха народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини