Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Мароко желаят да дадат нов импулс на своите отношения и съществена роля за това могат да изиграят парламентите на двете страни е мнението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и мароканския външен министър Насер Бурита
13/09/2018

България и Мароко желаят да дадат нов импулс на двустранните си отношения и съществена роля за това могат да изиграят парламентите на двете страни. Това беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко Насер Бурита. Насер Бурита е на официално посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Между България и Мароко съществуват сериозни връзки и дългогодишно приятелство, подчерта по време на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева уточни, че задълбочаването на парламентарния диалог е важна част от усилията, които двете държави трябва да положат за активизиране на отношенията. Съществена роля в него биха могли да играят парламентарните групи за приятелство между България и Мароко, както и специализираните комисии в двете законодателни институции, добави тя.

Цвета Караянчева поднови поканата към председателя на Камарата на представителите на Мароко Хабиб Ел Малки да посети
България. Неговата визита ще допринесе за активизиране на парламентарния диалог и за определянето на приоритетни теми на сътрудничеството между представителите на законодателните институции, подчерта тя.

Министърът на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко Насер Бурита подчерта, че е общо желанието на България и Мароко да се даде нов импулс на двустранните отношения, които са традиционно добри и приятелски. Той посочи, че в София са били определени насоките за развитие на сътрудничеството между България и Мароко и се очаква до края на годината да бъдат подписани конкретни двустранни договори. За да се изпълнят те, ще е необходима и подкрепата на парламентите, добави Насер Бурита.

На срещата като области от взаимен интерес бяха очертани сферите на сигурността, икономиката и търговията, образованието и науката, селското стопанство, информационните технологии и др.

Мароканският външен министър изрази надежда българските представители в Европейския парламент да подкрепят подготвените и внесени за гласуване споразумения между ЕС и Мароко в областта на селското стопанство и на риболова. Радваме се от успеха на българското председателство на Съвета на ЕС, отбеляза Насер Бурита.

В срещата в Народното събрание участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Групата за приятелство България – Мароко Велислава Кръстева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини