Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цвета Караянчева към министър-председателя на Черна гора Душко Маркович: Имате пълната подкрепа на България по пътя ви към ЕС
08/10/2018

За България европейската интеграция на Западните Балкани продължава да бъде приоритет и затова Черна гора може да разчита на пълната ни подкрепа по пътя си към членство в Европейския съюз. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към министър-председателя на Черна гора Душко Маркович. Двамата се срещнаха в рамките на официалното посещение на българска парламентарна делегация в Подгорица.

Председателят на българския парламент посочи, че проведената в рамките на Българското европредседателство Среща на върха между ЕС и Западните Балкани придоби особено важно значение за всяка една от страните в региона. Караянчева допълни, че приетата Декларация по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София потвърждава недвусмислената подкрепа на ЕС за европейската перспектива на страните от региона. Председателят на Народното събрание благодари за ползотворното участие на премиера Душко Маркович в този значим форум.

Цвета Караянчева изрази мнение, че доброто сътрудничество между двете страни, както и последователният напредък на Черна гора в европейската и евроатлантическата интеграция, предоставят възможности за разширяване на двустранните контакти в много нови области.

„Българският министър-председател Бойко Борисов беше личността, която успя да обедини разединена Европа с темата за евроинтеграцията на Западните Балкани“, заяви категорично на свой ред премиерът на Черна Гора Душко Маркович. Той изтъкна, че посланията от историческата среща на върха между ЕС и Западните Балкани в София са били много добре възприети от всички и те са дали още по-решителен стимул на Черна гора да продължи с реформите по пътя си към ЕС. Министър-председателят Душко Маркович отбеляза, че Черна гора може да бъде добър пример за страните от региона за политическа воля за провеждането на нужните реформи за членство в ЕС.

Председателят на Народното събрание допълни, че добросъседските взаимоотношения и регионалното сътрудничество са сред най-важните условия за процеса на приближаване на Черна гора към ЕС. В тази връзка тя отбеляза, че има неизползвани възможности за разширяване на бизнес контактите между двете страни в сфери като енергетиката, инфраструктурата, туризма и селското стопанство.

По думите на Караянчева идеята на премиера Бойко Борисов за взаимно използване на изграждащия се подводен електропровод, свързващ Черна гора и Италия, би довело до задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката между България и Черна гора.

В състава на българската парламентарна делегация са председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров, заместник-председателите Тома Биков и Любомир Бонев и членовете на групата Велислава Кръстева и Слави Нецов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини