Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за задълбочаване на транспортната и енергийната свързаност между България и Иран обсъдиха Цвета Караянчева и председателят на иранския парламент д-р Али Лариджани
09/10/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Ислямското консултативно събрание на Иран д-р Али Лариджани. Двамата разговаряха в рамките на Третата среща на председателите на парламенти от Европа и Азия, която се провежда в Анталия, Турция.

Основен акцент на срещата между председателите на парламентите на България и Иран бе задълбочаването на транспортната и енергийната свързаност помежду им. По думите на Цвета Караянчева страната ни отдава много важно значение на връзките си с Иран, тъй като те са важен компонент от външноикономическата политика на България в азиатския регион.
Двете страни изтъкнаха взаимния си интерес от реализирането на различни инфраструктурни и енергийни проекти. Като пример в тази насока бе дадено разработването на новия мултимодален транспортен коридор „Персийски залив – Черно море”, който трябва да свърже Иран, Армения, Грузия и България и който може да бъде използван и за пренос на втечнен газ. „Сътрудничеството в областта на търговията с втечнен газ може да стане една от най-силните сфери на съвместна ни дейност“, обяви председателят на иранския парламент.

В рамките на разговора бе отбелязано, че е налице нереализиран потенциал на търговско-икономическите отношения между двете държави, като Караянчева и д-р Лариджани се обединиха около мнението, че трябва да се положат сериозни усилия, за да се възползваме от възможностите за засилване на двустранния стокообмен. В тази връзка двамата председатели коментираха възможността за провеждането на съвместен бизнес форум между България и Иран. Д-р Али Лариджани предложи събитието да бъде организирано от търговските камари на двете страни, като на свой ред държавните органи на България и Иран също ще съдействат за провеждането на този форум.

„Между България и Иран традиционно има изключително дълбоки и основани на взаимно уважение отношения. Важна роля за надграждането на тези отлични двустранни връзки има парламентарното сътрудничество. Ето защо оценяваме високо активизирането на политическия диалог на най-високо ниво между България и Иран“, посочи Цвета Караянчева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини