Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм
10/10/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Турция Бинали Йълдъръм. Двамата разговаряха в рамките на Третата среща на председателите на парламенти от Европа и Азия, която се провежда в Анталия, Турция.

По време на разговора председателят на българския парламент сподели задоволството си от стриктното изпълнение на споразумението между Турция и ЕС за мигрантите. Цвета Караянчева подчерта, че България ще настоява споразумението да продължи да се изпълнява и занапред както от едната, така и от другата страна. Тя изтъкна усилията на България и Турция за овладяването на мигрантския поток, като подчерта, че благодарение на тях миграционният натиск в момента е нулев. „България и Турция споделят общ ангажимент в опазването на външната граница на ЕС и именно с този наш принос към сигурността и спокойствието на европейските граждани можем да бъдем пример за всички останали“, каза председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева и колегата й Бинали Йълдъръм оцениха високо сътрудничеството между парламентите на двете страни, като декларираха желание тези добри контакти да продължат и в бъдеще. Двамата обсъдиха и двустранното сътрудничество между България и Турция и споделиха общото мнение, че добрият диалог между парламентите на двете държави може да бъде предпоставка за задълбочаването на икономическите връзки в различни сектори.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева благодари на турската страна за сериозния принос в реставрацията на българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул. „Днес този паметник на културата, който наскоро отбеляза 120 години от основаването си, е израз на националната ни гордост и радва с красотата си всеки един турист на Златния рог“, заяви Караянчева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини