Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Кристиан Вигенин в Берлин: Искаме единен Европейски съюз, в който България е в сърцевината, а не в периферията
12/10/2018

Делегация на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от нейния председател Кристиан Вигенин, е на посещение в Берлин по покана на Комисията по въпросите на Европейския съюз на Германския Бундестаг. В състава на делегацията са заместник-председателите на комисията Ивелина Василева, Петър Петров и Имрен Мехмедова. Посещението е отговор на визита на германската страна през пролетта и е първи успешен опит да се създаде трайно взаимодействие на работно равнище между постоянни комисии на двата парламента.

На срещата с домакините от Комисията по въпросите на Европейския съюз в Германския Бундестаг, българската делегация постави трите ключови за България приоритети от нейния европейски дневен ред, по които очаква обективен подход и подкрепа - отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, въведен при присъединяването на страната към Европейския съюз, присъединяване към Шенгенското пространство и присъединяване към Еврозоната. "България държи на единен Европейски съюз, който не се развива на различни скорости. Българите искат страната ни да бъде в сърцевината, а не в периферията на Европейския съюз и затова разчитаме по тези три въпроса да получаваме обективна оценка, без допълнителни критерии и без създаване на допълнителни пречки", обърна се Кристиан Вигенин към германските си колеги.

Председателят на Комисията по въпросите на ЕС в Германския Бундестаг Гунтер Крихбаум обърна внимание на факта, че техническите критерии за присъединяване към Шенгенското споразумение са изпълнени, но напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията е важен, за да не се компрометира общото пространство без граници. Той припомни също, че в момента тече ревизия на Дъблинския регламент и без финализирането на работата по него, самото Шенгенско пространство не може да функционира адекватно.

Заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева обърна внимание, че промените в антикорупционното законодателство и създаването на единен орган за противодействие на корупцията дават резултати и се надява това да бъде оценено в следващия доклад на Европейската комисия. Тя благодари също така на германските си колеги за бързите и целенасочени действия на германските служби, както и за добре синхронизираната им работа с българските власти, по залавянето на заподозрения във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова.

В разговорите бяха засегнати актуални теми като новата Многогодишна финансова рамка и ориентировъчния график за нейното приемане, бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС, Брекзит, задействаните процедури срещу Унгария и Полша и др. Беше отделено специално внимание на развитието на ситуацията в региона на Западните Балкани. Германската страна се поинтересува за българските виждания по проведения референдум в Република Македония и перспективите да се реализират необходимите конституционни промени. Кристиан Вигенин подчерта, че макар референдумът да е бил неуспешен, над 90 процента от участвалите в него са подкрепили промяната на името и даже при значително по-висока активност, гласовете "за" биха преобладавали. Той направи прогноза, че ако в парламента не се събере необходимото мнозинство, ще трябва да се произведат нови парламентарни избори, които биха били катастрофални за ВМРО-ДПМНЕ. Гунтер Крихбаум подчерта, че трябва да се отчитат процесите и в Гърция, прозорецът на възможностите е малък и ако до месец март следващата година не се постигне решение, той ще се затвори за дълго. Заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров заяви, че позицията на България е напредъкът на всяка страна в региона да се оценява индивидуално и при присъединяването към ЕС да не се търси пакетен подход.

В края на разговора председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове сподели пред германските си колеги, че се обмислят идеи за разширяване на нейните правомощия и на българския парламент като цяло по отношение на контрола над изпълнителната власт при участието в процеса на взимане на решения в Европейския съюз, като германската практика е особено впечатляваща в това отношение. Гунтер Крихбаум пое ангажимент да изпрати експерти от ръководената от него комисия в България, за да представят в детайли германския подход и да съдействат за формулирането на работещи предложения.

По-късно българските парламентаристи се срещнаха с Групата за приятелство с България, председателствана от Уве Шулц, като в срещата участваха представители на всички парламентарно представени сили в Германия. На разговора бяха подчертани добрите отношения с Германия като стратегически партньор на България, доверен съюзник и дългогодишен приятел. Беше изразено задоволство от поддържането на конструктивно сътрудничество между парламентите на двете страни. Българската делегация изрази очакване Групата за приятелство да посети България в най-скоро време.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини