Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Открити сме да обсъдим конкретните стъпки, с които България да продължи активно да подкрепя Черна гора в присъединителния процес за членство в ЕС, подчерта Джема Грозданова на среща с черногорски парламентаристи
17/10/2018

Открити сме да обсъдим конкретните стъпки, с които България да продължи активно да подкрепя и да подпомогне Черна гора в присъединителния процес за членство в ЕС. Това подчерта председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова по време на срещата на народните представители от комисията с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора, водена от нейния председател Андрия Николич.

България ще продължи с реални действия да подкрепя страните от Западните Балкани и конкретно Черна гора за членството им в ЕС, заяви Джема Грозданова. Тя подчерта, че в рамките на председателството на Съвета на ЕС България успя да даде нов тласък на процеса на европейска интеграция. Австрийското председателство спазва своя ангажимент за продължаване и надграждане на постигнатото досега, допълни Джема Грозданова и уточни, че когато се говори за европейската интеграция на страните от региона трябва да бъде отчитан напредъка на всяка една поотделно.

Председателят на Комисията по външна политика изрази надежда, че новият състав на Европейската комисия ще има по-различно отношение към разширяването на ЕС и ще подпомогне за това, приетите досега документи в подкрепа на този процес да бъдат изпълнени и този процес да има развитие.

Интеграцията на страните от Западните Балкани е необходима за запазване на стабилността, подчерта председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич. Той посочи, че основна външнополитическа цел на неговата страна е членството в ЕС и Черна гора прави необходимото, за да изпълни критериите. Андрия Николич изрази благодарност към България и нейните парламентаристи за подкрепата, която оказват на Черна гора по пътя й към членство в ЕС.

Пред депутатите от Комисията по външна политика Андрия Николич представи идеята на черногорския парламент за организиране на форум за млади парламентаристи от страните-членки на ЕС и от страните от Западните Балкани, на който да бъдат обсъдени актуални теми от европейския дневен ред. Това би бил добър начин да задълбочим контактите между народните представители от различните страни и да чуем техните виждания и идеи, посочи той.

По-рано днес черногорските парламентаристи, които са на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, имаха среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Те разговаряха и с народните представители от Комисията по политиките за българите в чужбина и от Групата за приятелство България – Черна гора.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини