Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Има неизползван потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Румъния в областта на военната промишленост и парламентите на двете страни са готови да съдействат за реализирането му, е общото мнение на българските и румънските депутати от комисиите по отбрана
18/10/2018

Има неизползван потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Румъния в областта на военната промишленост. Парламентите на двете страни са готови да работят и да подпомогнат възобновяването на добрите традиции в този сектор. Това беше общото мнение на народните представители от Комисията по отбраната на Народното събрание и от Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент.

Делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, е на посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов подчерта, че между ресорните комисии в българския и румънския парламент има интензивен и изключително полезен обмен на мнения. Когато става въпрос за национална сигурност и отбрана народните представители от нашата комисия не се делят според политическата си принадлежност, посочи той. Стремим се да се увеличават средствата за отбрана и планираме към 2024 г. те да нараснат до 2 на сто от БВП, отбеляза ген. Константин Попов.

В сферата на отбраната липсата на кадри, финансирането и модернизацията на армията са основни предизвикателства както за България, така и за Румъния, заяви на срещата председателят на Комисията по отбрана. Ген. Константин Попов изрази задоволство, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще бъде сред приоритетите на Румъния по време на тяхното председателство на Съвета на ЕС.

Сигурността в Дунавския и Черноморския регион и интеграцията на страните от Западните Балкани към ЕС ще бъдат част от приоритетите на Румънското председателство, отбеляза председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар. Той подчерта, че е общо желанието на парламентаристите на България и Румъния да се предприемат конкретни стъпки за засилване на двустранното сътрудничество в областта на военната индустрия. Ние, парламентаристите, трябва да подпомогнем изпълнителната власт за по-добра организация и взаимодействие, което да позволи това сътрудничество да се развие, добави Дорел Къпрар.

По-рано днес румънската делегация имаше срещи с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В рамките на визитата си тя има срещи с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на подуправител на БНБ - Банков надзор

    Последни новини